Menü

Biográfia

Balanyi Szilárd 1974. október 19-én látta meg a napvilágot Veszprémben, és Balatonfüreden nőtt fel. Hat éves korában, édesapjától kapott hegedűjén kezdte el zeneelméleti tanulmányait a balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskolában. Aktív résztvevője volt az általános iskolai énekkarnak, csakúgy, mint az ezzel párhuzamosan végzett zeneiskola kamarazenekarának. Bár hegedűjét nyolc év után szögre akasztotta, felfedezte magának a zongorát. 1991-ben kezdett el komolyabban foglalkozni ezzel a hangszerrel. Balatonfüreden, majd később Veszprémben járt zongoraórákra. 1992-ben alakult meg iskolatársakból a The Ears nevű zenekar, amiben ő zongorázott, illetve egy kölcsönkért szintetizátorból csalt ki furábbnál furább hangokat. A fellépések hangulata fergeteges volt de ezzel együtt csak öt koncertet ért meg ez a formáció. Szilárd a közelgő érettségire való tekintettel kiszállt a zenekarból, de zeneőrült lévén a gimnáziumi énekkar itthoni és külföldi fellépésein szóló produkciókkal rukkolt elő. Ekkor már teljesen nyilvánvaló volt, hogy mindenképpen a zenei palettán a helye, csak a dolog mikéntje volt a kérdés!

Miután elvégezte a gimnáziumot, 1993-ban Budapestre költözött, ahol ifj. Rátonyi Róbert tanítványa lett. A zeneművészeti főiskolára háromszori próbálkozás után sem vették fel, így feladta ez irányú terveit. 1994 tavaszán azonban éppen zongoraórája volt, amikor Molnár Tamás - az akkor még alig ismert, és undergroundnak számító Quimby zenekar volt szaxofonosa - azzal a szándékkal nyitott be az ajtón, hogy zongoristát találjon az együttesbe. Ez sikerült is. Szilárdot találták a legképlékenyebbnek és ezáltal a legmegfelelőbb embernek a jelentkezők közül.

1995-ben vették fel első lemezüket Jerrycan Dance címmel. Még ugyanebben az évben Szilárd egy-két koncert erejéig helyettesített a Kimnowakban is. Szépen, lassan belerázódott a hazai könnyűzenei életbe. Sorra gyártották a Quimby lemezeket, zongorázott és vokálozott a Heaven Street Seven 1998-as Budapest Dolls című lemezén is, majd a 2000-ben megjelent Cukor című nagylemezen is énekelt egy keveset. Velük, egyébként, 1998 tájékán sokat koncertezett, hiszen akkor még nem volt állandó billentyűsük. Eközben 2001-ben bölcsész diplomát szerzett a Szegedi Tudomány Egyetem kommunikáció szakán.

2000-ben határozta el véglegesen, hogy elkészíti a fejében régóta motoszkáló zenei ötletek gyűjteményét! Sokan segítették a felvételek elkészítésében, és úgy tűnt, a sok munka nem volt hiábavaló! Elkészült a Szilárd-Halmazállapot zenei anyaga. A multinacionális lemezkiadók nem fogadták kitörő lelkesedéssel, de egy ember akadt, aki úgy érezte, érdemes foglalkozni a dologgal. Dorozsmai Péternek hívják az illetőt. Az ő segédletével 2002 januárjában sor került két dal felvételére a Tom-Tom stúdióiban. A zenei producer Jamie Winchester volt. A két dal elnyerte végleges formáját, a folytatás pedig egészen májusig váratott magára, amikor is sikerült megegyeznie Szilárdnak és a Tom-Tom Records-nak a kiadás körülményeit illetően. A nyár folyamán - 15 zenész közreműködésével - rögzítették a maradék nyolc dalt, majd augusztusban elkészült a teljes lemezanyag és a megjelenés időpontja is napvilágot látott: 2002. október 16. Eközben még a Quimby 2002-es albumának (Káosz amigos) zenei rendezését is magára vállalta Szilárd.

Elkészült az első videóklip (rendező: Deltai Károly) és a lemez megkezdte önálló életét. Az Odafenn című dalhoz készült videó felkerült a VIVA 10 legjátszottabb klipje közé. A rádiók országos összesített játszási listáján a 22-ik helyet foglalta el eme dal a 2003. év elején. Sláger lett belőle. Március végén a Halmazállapotot beszavazta a szakmai zsűri a 2003-as Arany Zsiráf díj jelöltjei közé, hazai modern rock kategóriában.

2003 nyarán Szilárd megírta új nagylemezének zenei anyagát, amihez Pély Barnabás nyújtott nagy segítséget. A közös munka sikerein felbuzdulva elkészült a Tükörkép United mixe, amely Pély Barnabás és Romhányi Áron nevéhez fűződik, és amely november 21-én látott napvilágot Szilárd Tükörkép című maxi CD-jén a Csendélet és az Odafenn remixének társaságában. Új videó is készült (rendező: Deltai Károly), ami még decemberben eljutott a tv csatornákhoz, és ez a dal is felkerült a VIVA tíz leggyakrabban játszott klipje közé.

A 2004-es Bravo OTTO gálát Szilárd produkciója nyitotta meg, ahol második nagylemezének első kislemezére szánt Végtelen éj című dalát adta elő vokalistákkal (Balássy Betty & Kutzora Edina) kiegészült zenekarával. 2004 júniusában Szilárd Schmidt Barbarával, Galambos Dorinával és Oláh Ibolyával kezdett el dolgozni. Barbarát koncerteken kísérte zongorán, Dorinának és Ibolyának pedig lemezeik munkálataiban segített. Októberben ismét munkához látott a több mint másfél évig szünetelő Quimby legénysége, és két hónapos felkészülés után turnéra indult.

Eközben elkészült a Súlytalanság névre hallgató új önálló album, amely 2005 februárjában jelent meg, immár magánkiadásban! Az ehhez kapcsolódó első videót (Végtelen éj), amelynek rendezője ismét Deltai Károly volt, még 2004 októberében leforgatta Szilárd és 2005. január végétől már felfedezhető volt minden zenei tv műsorban, illetve csatornán. Miközben a rádiók még bőszen játszották az első kislemezt, ami aztán nyolc héten át tanyázott a rádiós Top 40-ben, a fentebb már többször említett rendezővel, Szilárd április 22-én leforgatta az album második videóját az Egy érintés c. dalhoz. 2005 nyarán Szilárd az új Quimby album munkálataiból, illetve Shakespeare Vízkereszt c. darabjának próbáiból vette ki a részét. Ezen a nyáron rögzült még egy klip is A gyermekkor vége c. dalhoz, melynek rendezője Szilárd egykori évfolyamtársa, Farkas Jenő volt. A színdarab, miután Puskás Tamás rendezésében a 2005-ös nyáron 10 előadást ért meg Keszthelyen a Quimby közreműködésével, októbertől Budapesten is látható volt közel öt éven át a Vidám Színpadon. 2005 szeptemberében debütált az Egy érintés videója a zenei csatornákon, novemberben pedig megjelent a Quimby Kilégzés c. albuma, ami 2006-ban díjesőt hozott a zenekarnak! Az év könnyűzenei szövegírója Kiss Tibor lett, a Story Öt Csillag Díját is a Quimby kapta, valamint a Fonogram Hazai Modern Rock kategória győztese is a Quimby lett!

Ezek után, 2006 tavaszán a zenei tv-k műsorain rendszeres vendég lett Szilárd A gyermekkor vége c. videója, melyet márciusban mutatott be a VIVA. A 2006-os év mozgalmasnak bizonyult. Novemberben elkészült Szilárd Ennyi volt c. új videója, melynek női főszereplője Létay Dóra. A klip rendhagyó, ugyanis csak és kizárólag fotókból áll. A képeket Sárosi Zoltán készítette, a végeredmény pedig a 48sec.com elnevezésű céget dicséri. Az évet megkoronázandó, decemberben pedig elkészült a 15 éves Quimby születésnapi DVD/CD-je is, melynek egyik kiötlő atyja Szilárd volt.

2007 a hangos koncertek és a csendes munka éve volt. Ennek eredményeképpen október 12-én megjelent az Egy más világ című remix album, melyen 7 dal hallható, köztük néhány régi és persze új átdolgozás is. A címadó dalhoz májusban, a Vidám Színpadon, hat lány társaságában (Angyal Judit, Győri Franciska, Petró Katalin, Szabó Kriszta, Szűts Rita, Vass Kata) egy videót is leforgatott Szilárd, melynek rendezője ismét Deltai Károly volt, és amit az október elsején elindult magyar MTV csatornája tűzött először műsorára!

2008-as év elejétől Szilárd a Ludditák sorait is erősítette egészen annak feloszlásáig. Az új, Sorminta névre keresztelt önálló sorlemez 2009 májusában, a hozzá tartozó első új klip, a Sziluett, pedig már áprilisban megkezdte száguldását a hipertérben. A Sorminta 2009 májusában lezajlott lemezbemutató koncertjén készült felvételeiből az ősz folyamán megjelent az első DVD korong, melynek címe 21:00 lett. Ezután némi csend állt be a saját dalok írásának terén, mivel 2011-ben lett 20 éves a Quimby, amit egy nagyszabású koncerttel, dupla DVD-vel és kottásfüzettel ünnepelt a zenekar. 2012-ben aztán ismét elkészült két saját szerzemény, amik csak és kizárólag letölthető formában jutottak el a nagyközönséghez. (Ego, Tűz)

2013-ban folytatván a hagyományt, egy újabb letölthető dal látott napvilágot "Lám, lám!" címmel, melyben Szilárd duett partnere Galambos Dorina, aki időközben oszlopos tagja lett a zenekarnak. Ehhez a dalhoz is készült egy videó, melyben többek között a korábban már említett Sárosi Zoltán is segédkezett. A rendező Kabarcz Zsófi volt.
 
2014-ben íródtak újabb dalok, melyek felkerültek a világhálóra: Sosincs ismétlés, Cseperedő, Kis fura figurák, Te meg én. Utóbbi kettő Galambos Dorina hathatós közreműködésével. A munka azóta sem állt meg, folyamatosan történik valami a házunk táján.

2015-ben megjelent a Kanapé c. EP hat dallal, melyekben Galambos Dorina és Schoblocher Barbara is közreműködnek. Ehhez kapcsolódóan 2016-ban több videó és remix is debütál majd!
 
Most éppen új dalokon dolgozik Szilárd…